1 tsk | Basilika |
4 dl | Köttbuljong |
300 g | Köttfärs nötfärs |
8 dl | Mjölk |
2 st | Morot |
0 st | Purjolök |
100 g | Rotselleri |
5 msk | Smör |
1 msk | Vetemjöl |
2 st | Vitlök |
1 tsk | Salt |
1 dl | Tomatpuré |
3 krm | Svartpeppar |
4 dl | Ost riven |
1 tsk | Oregano |
10 st | Lasagneplattor |
50 g | Skinka rökt |
Köttfärssås
1. Skala, skölj och riv morötter och rotselleri.
2. Skölj och finstrimla purjolöken.
3. Finhacka skinkan.
4. Värm upp en stekpanna med matfett.
5. Bryn färsen under omrörning till en grynig massa.
6. Lägg i de rivna morötterna, rotsellering och den hackade purjolöken och låt fräsa i 2-3 minuter.
7. Pressa ner vitlöksklyftorna och tillsätt tomatpuré och skinka.
8. Pudra över mjölet och späd med buljongen.
9. Krydda och låt såsen koka sakta på svagvärme 20-30mintuer.
10. Smaka av och tillsätt eventuellt lite salt.
Lasagne
1. Rör ut mjölet till ostsåsen i lite av mjölken till en slät redning.
2. Koka upp resten av mjölken.
3. Häll i redningen under omrörning.
4. Låt såsen koka i 5-10 minuter.
5. Tilsätt matfett, salt, peppar och ost.
6. Bred ut lite av såsen på ett djupt lätt smoty ugnssäkert fat.
7. Lägg på ett lager lasagneplattor, köttfärssås, ostsås.
8. Upprepa tills formen är fylld.
9. Det översta lagret ska vara ostsås.
10. Strö över den rivna osten.
11. Ställ in lasagnen i mitten av ugnen i 225 C och låt den stå ca 30-40 minuter tills ytan fått färg och plattorna svällt och blivit lagom mjukt.
Servera rätten varm med grönsallad
Kerstin
2013-11-18 12:31
Gud vilken god lasagne det blev, tack!
Kajsa
2013-11-18 14:26
Ersätt köttfärsen med förvälld, mald fårticka och buljongen med grönsaksbuljong. Perfekt veg-lasagne.