0.5 dl | Gräslök |
0.75 kg | Lax |
0.75 st | Morot |
0.5 st | Purjolök |
1 dl | Ris långkornigt |
75 g | Rotselleri |
0.75 msk | Smör |
0.75 msk | Vetemjöl |
4 dl | Vatten |
0.25 tsk | Salt |
1.75 st | Vitpepparkorn |
1 dl | Vitt vin |
2 dl | Grädde |
1.25 st | Dillstjälkar |
1 st | Dillkvistar |
1. Tina laxen om den är djupfryst.
2. Filea och skär bort skinn och ben.
3. Skär filén i knappt cm-tjocka strimlor.
4. Koka buljong av fiskskrov, skinn, vatten, salt, dillstjälkar, vitpepparkorn och vitt vin.
5. Låt koka i 15-20min, sila sedan buljongen.
6. Koka upp lite av fiskbuljongen och tillsätt lökskivor, dillkvistar och laxstrimlor, låt sjuda i 5 min.
7. Ta upp fisken och håll den varm.
8. Sila spadet och spara det. Det ska användas till soppan.
9. Koka riset enligt anvisning på förpackningen.
10. Spola med hett vatten och håll det varmt.
11. Skala och finstrimla rotselleri, mortötter och purjo.
12. Koka grönsakerna nätt och jämnt mjuka i lite lättsaltat vatten i en kastrill.
13. Spola kallt vatten så att de behåller sin fräschör.
14. Håll grönsakerna varma.
15. Mät upp 6-8 dl av fiskbuljongen och blanda i en gryta med fiskspadet och grädden.
16. Låt koka en stund.
17. Rör ihop mjölet och smöret till en pasta. Klicka ner i kastrullen.
18. Vispa eller rör om och låt soppan sjuda. Tillsätt vinet.
19. Späd med lite av grönsaksspadet om soppan verkar tjock.
20. Smaksätt med mera salt och peppar om det behövs.
21. Fördela riset på botten av stora skålar eller djupa tallrikar.
22. Lägg sedan i lax- och grönsaksstrimlor.
23. Häll på soppan och strö gräslök över.