Leverkaka

Leverkaka recept
1 st Gul lök
400 g Lammlever
0.5 l Mjölk
1 dl Russin
0.5 msk Smör
2 st Ägg
3 dl Vatten
0.75 msk Salt
0.5 tsk Peppar
0.5 dl Sirap
0.5 st Färsk mejram
1.5 dl Risgryn

1. Spola grynen med varmt vatten. Lägg dem i en kastrull med kokande vatten och sjud dem sakta tills vattnet kokat in.
2. Tillsätt mjölken och sjud till en lös gröt, ungefär 20-30 minuter. Låt svalna.
3. Skölj och torka levern. Skär den i mindre bitar och finfördela i matberedare eller mixer eller mal levern med fin hålskiva.
4. Skala och finhacka löken. Fräs den lätt i lite matfett i en stekpanna.
5. Rör ihop gröt, lök, lever, ägg, sirap, russin, salt och kryddor till en lös smet.
6. Häll smeten i smord ugnssäker form eller avlånga bakformar för en stor sats.
7. Grädda på nedre falsen i ugnen, i 225°C, ungefär 45 minuter.
8. Bjud leverkakan nygräddad med lingonsylt och råsallad.


Kommenterar för receptet "Leverkaka"





(kommer inte att synas)