300 g | Mangold |
2 msk | Smör |
3 msk | Vetemjöl |
1 l | Vatten |
2 tsk | Salt |
1 l | Grönsaksbuljong |
1 dl | Grädde |
200 g | Ängssyra |
1. Skölj mangolden och ängssyran väl. Repa bort bladen från stjälkarna.
2. Lägg ner bladen i kokande saltat vatten i en grytan att koka ca 3 min.
3. Häll av spadet och hacka det fövällda grovt.
4. Smält matfettet i en gryta och rör ned mjöl och späd med buljong och grädde.
5. Lägg i mangolden och ängssyran och låt soppan få ett uppkok.
6. Tillsätt salt, peppar och muskotnöt efter eget tycke.
7. Serveras eventuellt med en klick gräddfil eller crème fraiche i sopptallriken.
8. Mangolden kan bytas ut mot spenat om man vill.