Marinerad älgstek

Marinerad älgstek recept
1.14 dl Crème fraiche
1.14 st Gul lök
0.29 st Rotselleri
0.86 msk Smör
1.71 msk Vetemjöl
0.86 kg Älgstek
0.57 tsk Salt
1.14 st Lagerblad
2.29 st Kryddpepparkorn
2.86 dl Grönsaksbuljong
0.57 krm Svartpeppar
0.57 msk Konjak
1.14 msk Olja
4.57 st Enbär
2.29 dl Steksky
0.29 tsk Salvia
2.86 dl Rött vin
0.57 msk Grönpepparkorn

1. Putsa köttet rent från eventuella hinnor.
2. Blanda samman marinaden i dubbla plastpåsar och lägg i köttet. Ställ köttet i kylskåp. Marinera 1-2 dygn.
3. Ta upp köttet och torka det väl. Bind upp det och sätt i en köttermometer.
4. Hetta upp en stekgryta med smör och bryn köttet runtom.
5. Salta, peppra och strö över salvia.
6. Lägg skalad, skivad lök, tärnad rotselleri och några enbär vid sidan.
7. Späd med buljong, sänk värmen och lägg på lock.
8. Bräsera steken tills termornetern visar 75°C, eller i ungefär 1.5 timme. Ta upp steken och låt den vila inlindad i folie ungefär 20 minuter.
9. Sila och mät upp köttskyn till såsen i en kastrull. Koka upp och red av med vetemjöl utskakat i kallt vatten.
10. Koka kraftigt några minuter. Sänk sedan värmen och rör i crème fraiche. Smaka av såsen väl.
11. Skär upp köttet i 2-3 mm tjocka skivor.
12. Till älgstek passar bönor, sockerärter, varma kronärtskocksbottnar med lök, grönsakstimbaler mm. Kokt eller pressad potatis, råstekt potatis, Hasselbackspotatis eller klyfrpotatis passar till med syrligt gelé eller chutney till.


Kommenterar för receptet "Marinerad älgstek"





(kommer inte att synas)