1 st | Morot |
0.5 st | Purjolök |
1 tsk | Salt |
10 st | Vitpepparkorn |
3 st | Persiljestjälkar |
1 st | Vitlöksklyfta |
6.5 dl | Vitt vin |
0.5 tsk | Svartpeppar |
1.5 tsk | Arrowrot |
1 tsk | Dragon |
1 st | Selleristjälk |
1.5 kg | Lammstek med ben |
3 dl | Steksky |
1. Rör ihop vin, hackad vitlök, purjolök och rotsaker, väl ansade och skurna i mindre bitar, persiljestjälkar och kryddor till marinaden.
2. Putsa marinerad lammstek och lägg den i en rymlig plastpåse. 3-5 liter.
3. Häll i marinaden och se till att den väl omger köttet.
4. Tillslut påsen och lägg den i en bunke eller djupt fat.
5. Ställ lammsteken kallt 1-2 dygn. Vänd påsen ett par gånger.
6. Ta upp lammsteken och låt den rinna av väl. Torka ytan torr med hushållspapper.
7. Gnid in köttet med salt och peppar och sätt i en köttermometer.
8. Lägg lammsteken i en ugnssäker form eller långpanna.
9. Stek i 175°C, på nedersta falsen i ugnen, tills innertemperaturen är 70-75°C, beroende på hur rosarött kött man vill ha.
10. Späd med silad marinad, 1-2 dl, när 30 minuter av stektiden återstår. Ös lammsteken ett par gånger för vackrare yta.
11. Ta ut marinerad lammstek och låt den vila i 15-20 minuter inlindad i aluminiumfolie.
12. Sila och koka ihop resten av marinaden till hälften.
13. Späd med silad steksky och smaka av skyn.
14. Eventuellt kan skyn spädas med buljong.
15. Red skyn till önskad tjocklek med arrowrot utrörd i kallt vatten.
16. Bjud köttet i tunna skivor med t.ex. smörstekta svartrötter, haricots verts eller ugnsgratinerad förvälld fänkål.
Ove
2013-11-14 22:53
Blev en riktigt mör och fin lammstek. Det här var en marinerad lammstek av högsta klass.