1 st | Gul lök |
400 g | Kycklinglever |
4 dl | Mjölk |
2.5 dl | Vetemjöl |
1 tsk | Salt |
0.5 krm | Vitpeppar |
200 g | Späck |
100 g | Sidfläsk |
5 st | Ansjovisfilé |
0.5 krm | Ingefära |
1. Skölj och torka levern. Skär den i mindre bitar. Skär sidfläsket i mindre bitar.
2. Vispa samman mjöl och mjölk. Skala löken.
3. Rör ihop lever, kött, mjöl/mjölkblandningen, lök, ansjovis och kryddor. Mixa i omgångar i en matberedare.
4. Häll levermassan i en bunke och blanda samman smeten. Gör ett stekprov och smaka av.
5. Klä en ugnssäker form, 1-1.5 liter, med späckskivor.
6. Häll i leversmeten. Täck formen med dubbelvikt aluminiumfolie.
7. Grädda pastejen i kokande vattenbad i ugnen 175°C, ungefär 1 timme.
8. Smeten ska ha stelnat helt och köttsaften vara klar vid prov med provsticka. Ta ut och låt den svalna i sin form.
9. Skär pastejen i lagom stora serveringsbitar och förvara dem i kyl eller frys.