4 st | Morot |
200 g | Potatis |
2 msk | Smör |
0.5 krm | Salt |
1 l | Grönsaksbuljong |
0.75 dl | Vispgrädde |
1. Skala morötterna och potatisen och skär moroten i bitar och potatisen i skivor. Lägg i kallt vatten.
2. Smält smör i en gryta och tillsätt morötterna och salta.
3. Fräs på svag värme 10-15 min.
4. Tillsätt potatisen och 2/3 av buljongen.
5. Sjud under lock tills rotfrukterna är mjuka.
6. Passera genom en stålsikt eller använd matberedare, mixer eller stavmixer till en slät puré.
7. Häll tillbaka i grytan och tillsätt resten av buljongen.
8. Smaksätt med salt och peppar om det behövs.
9. Vispa grädden, smaksätt med pepparrot och lite salt.
10. Klicka ner grädden i sopptallrika vid servering. Strö eventuellt över tunt strimlade morötter och persilja.