0.7 st | Gul lök |
1.75 l | Nässlor |
2 msk | Smör |
2 msk | Vetemjöl |
1.5 l | Vatten |
1 tsk | Salt |
0.8 l | Ljus buljong |
0.4 l | Nässelspad |
1. Rensa nässlorna, klipp bort de grövsta skaften och bladen. Skölj nässlorna i kallt vatten.
2. Koka upp vatten med salt i en gryta.
3. Tillsätt nässlorna och förväll i 10 min.
4. Sila av spadet men spara det.
5. Hacka eller mal nässlorna fint.
6. Skala, finhacka och fräs löken i en gryta med smör tills den är gul och genomskinlig.
7. Strö över mjölet och späd med spadet utdrygat med ljus kött- eller grönsaksbuljong. Koka några minuter.
8. Tillsätt nässlor, salt, peppar och finhackad körvel.
9. Servera soppan varm, med något garnityr, som t.ex. kokta ägghalvor, förlorade ägg, crème fraiche, gräddfil eller vispad grädde. Kan även vara gott med hackade räkor, purjo- eller gräslök, riven pepparrot, skivade rädisor eller röd paprika.