0.5 dl | Crème fraiche |
1 st | Gul lök |
2 dl | Köttbuljong |
600 g | Oxfilé |
1 st | Paprika grön |
1 st | Paprika röd |
1.5 dl | Portvin |
6 st | Potatis |
2 msk | Smör |
1 msk | Schalottenlök |
1 msk | Soja |
2 msk | Olja |
1 st | Rödlök |
2 msk | Timjan hackad |
1.5 msk | Maizenaredning mörksås |
1 msk | Margarin |
2 dl | Lagrad ost |
1. Börja med de rostade rotsakerna.
2. Skölj potatisen väl och skär den i bitar.
3. Skölj, kärna ur och skär paprikorna i bitar. Skala och klyfta löken.
4. Lägg potatis paprika och lök i en ugnssäker form eller långpanna.
5. Häll på olja och krydda med salt och svartpeppar.
6. Tillaga i nedre delen av ugnen i 200°C, ungefär 40 minuter. Rör några gånger under tillagningen.
7. Skär oxfilén i ungefär 2 cm tjocka skivor. Tryck till dem lite med handen så de inte blir för höga.
8. Värm upp smöret i en stekpanna tills det är ljusgult och slutat skumma.
9. Bryn köttet en kort stund i den heta pannan på båda sidor. Salta och peppra.
10. Lägg köttet i en ugnssäker form eller långpanna.
11. Rör ihop riven ost, crème fraiche, schalottenlök och timjan.
12. Fördela blandningen på de brynta köttbitarna.
13. Tillaga köttet färdigt i ugnen i 250°C 10-15 minuter. Tiden kan variera lite beroende på hur välstekt kött man vill ha.
14. Fräs löken till såsen i en kastrull med smör.
15. Tillsätt portvin, buljong och soja.
16. Låt koka ungefär 10 minuter.
17. Rör i maizenaredning och koka ytterligare ungefär 1 minut.
18. Smaka av med salt och svartpeppar. Eventuellt kan såsen silas.
19. Servera oxfilén med portvinssås och rostade grönsaker.