3 dl | Ris långkornigt |
50 g | Smör |
330 g | Sparris |
3 msk | Vetemjöl |
0.5 tsk | Salt |
1 krm | Vitpeppar |
2 dl | Grädde |
1 st | Äggulor |
1 dl | Ost riven |
5 dl | Sparrisspad |
1 tsk | Oregano |
400 g | Kassler kokt |
1. Koka riset enligt anvisning på förpackningen.
2. Tillaga såsen, smör, vetemjöl, sparrisspad med mjölk, grädde, riven ost, salt, vitpeppar, oregano och äggulor.
3. Smält matfettet i en kastrull och rör i vetemjölet.
4. Späd med avsilat sparrisspad och mjölk. Koka ett par minuter.
5. Späd med grädde till en lagom tjock gratängsås. Rör i osten.
6. Salta, krydda och smaka av väl. Rör till sist i äggulorna.
7. Sjud såsen några minuter. Den ska inte koka.
8. Bred ut riset på ett ugnssäkert fat med kant. Ta två fat till en stor sats.
9. Skär köttet i 2-3 mm tjocka skivor. Rulla in 1-2 sparrisar i varje skiva och lägg dem med skarven ner i rader på riset.
10. Fördela såsen över ris och kasslerrullar.
11. Gratinera rätten i 225°C i 10-15 minuter, eller tills den är genomvarm och ytan har fin färg.
12. Rätten kan förberedas i god tid. Lägg i så fall aluminiumfolie över och ställ svalt.
13. Värm först 10 minuter i 200°C med folie på och öka sedan värmen till 250°C, ta bort folien och låt rätten få fin färg 8-10 minuter.
14. Servera gratängen med någon sallad, grön eller blandad.