1 st | Gul lök |
1 st | Morot |
500 g | Oxsvans |
1 st | Purjolök |
1 st | Rotselleri |
2 msk | Smör |
1 msk | Vetemjöl |
1.5 l | Vatten |
2 tsk | Salt |
3 st | Vitpepparkorn |
3 st | Persiljestjälkar |
1 st | Lagerblad |
1 msk | Tomatpuré |
1 st | Vitlöksklyfta |
1 st | Kryddnejlikor |
2 msk | Torr sherry |
1. Koka vattnet.
2. Dela oxsvansen i bitar.
3. Bryn köttet i smöret i en gryta, stor nog för soppkok.
4. Skala och skär löken och sellerin i bitar.
5. Ansa och skär det gröna på purjolöken i strimlor och spar det vita till senare.
6. Fräs det tillsammans med köttet.
7. Häll på vattnet.
8. Tillsätt lagerblad, persiljestjälkar, vitlök, kryddnejlika, pepparkorn och salt.
9. Sjud under lock på svag värme i 3 timmar.
10. Ta upp köttet och håll det varmt.
11. Sila buljongen.
12. Red av med mjölet utrört i lite vatten.
13. Skala och strimla morot och selleri.
14. Ansa och strimla det vita på purjolöken.
15. Koka strimlorna mjuka i soppan.
16. Skär under tiden loss köttet från benen.
17. Lägg ner det i soppan.
18. Smaksätt med tomatpuré, sherry, salt och peppar om det behövs.