0.8 kg | Fransyska |
0.8 msk | Smör |
1 msk | Vetemjöl |
0.6 tsk | Salt |
0.8 st | Lagerblad |
2 dl | Grönsaksbuljong |
0.6 dl | Grädde |
6.4 st | Svartpepparkorn |
0.32 tsk | Worcestersås |
2.4 st | Ansjovisfilé |
0.8 st | Rödlök |
0.4 msk | Ättiksprit |
0.8 msk | Sirap |
0.6 msk | Kinesisk soja |
1.6 dl | Steksky |
1. Putsa köttet. Torka eventuellt av det med hushållspapper.
2. Smält smöret i en stekgryta och vänta tills skummet börjar avta.
3. Lägg i köttet med serveringssidan nedåt. Bryn det runtom. Sätt i en köttermometer.
4. Lägg i skalad, skivad lök.
5. Salta köttet och lägg övriga kryddor samt ansjovisfiléer vid sidan.
6. Sänk värmen och späd med vätska.
7. Bräsera under lock till innertemperatur, 70°C, eller i ungefär 1.5 timme per kg.
8. Ta upp köttet och låt det vila ungefär 15 minuter inlindat i aluminiumfolie.
9. Gör såsen.
10. Mät och sila köttsky i en kastrull.
11. Rör i ättiksprit och sirap.
12. Red av med vetemjöl utskakat i svalt vatten och koka såsen 2-3 minuter under omrörning.
13. Sänk värmen och vispa i grädde, soja och worcestersås. Smaka av ordentligt.
14. Skär köttet i tunna, jämna skivor.
15. Lägg upp dem på serveringsfat.
16. Servera köttet med lätt kokta grönsaker, ärter eller bönor, kokt potatis och sås vid sidan.