Slottsstek

Slottsstek recept
0.8 kg Fransyska
0.8 msk Smör
1 msk Vetemjöl
0.6 tsk Salt
0.8 st Lagerblad
2 dl Grönsaksbuljong
0.6 dl Grädde
6.4 st Svartpepparkorn
0.32 tsk Worcestersås
2.4 st Ansjovisfilé
0.8 st Rödlök
0.4 msk Ättiksprit
0.8 msk Sirap
0.6 msk Kinesisk soja
1.6 dl Steksky

1. Putsa köttet. Torka eventuellt av det med hushållspapper.
2. Smält smöret i en stekgryta och vänta tills skummet börjar avta.
3. Lägg i köttet med serveringssidan nedåt. Bryn det runtom. Sätt i en köttermometer.
4. Lägg i skalad, skivad lök.
5. Salta köttet och lägg övriga kryddor samt ansjovisfiléer vid sidan.
6. Sänk värmen och späd med vätska.
7. Bräsera under lock till innertemperatur, 70°C, eller i ungefär 1.5 timme per kg.
8. Ta upp köttet och låt det vila ungefär 15 minuter inlindat i aluminiumfolie.
9. Gör såsen.
10. Mät och sila köttsky i en kastrull.
11. Rör i ättiksprit och sirap.
12. Red av med vetemjöl utskakat i svalt vatten och koka såsen 2-3 minuter under omrörning.
13. Sänk värmen och vispa i grädde, soja och worcestersås. Smaka av ordentligt.
14. Skär köttet i tunna, jämna skivor.
15. Lägg upp dem på serveringsfat.
16. Servera köttet med lätt kokta grönsaker, ärter eller bönor, kokt potatis och sås vid sidan.


Kommenterar för receptet "Slottsstek"





(kommer inte att synas)