150 g | Blomkål |
0.75 dl | Hirs |
1 dl | Lingonsylt |
5 st | Oliver gröna |
1 dl | Sojabönor |
0.5 tsk | Örtsalt |
0.25 dl | Tomatpuré |
1 st | Vitlöksklyfta |
0.5 msk | Citronsaft |
1 st | Rödlök |
0.5 dl | Hirsflingor |
0.38 msk | Libsticka hackad |
1. Skölj bönor och hirs och lägg var för sig i rikligt med vatten, 8-10 timmar.
2. Koka sojabönor och hirs i nytt saltat vatten i varsin kastrull; bönorna ungefär 90 mintuter och hirs ungefär 30 minuter.
3. Skölj blomkålen och koka knappt mjuk i en kastrull med lättsaltat vatten.
4. Mal eller mixa bönor, hirs och blomkål i en matberedare, mixcr eller med mixerstav.
5. Tillsätt finhackad rödlök och vitlök, tomarpuré och hirsflingor.
6. Skiva oliverna och blanda i dem.
7. Smaksätt med örtsalt och finhackad libsticka eller någon annan färsk örtkrydda. Lite nymalen peppar kan också behövas.
8. Fördela färsen i en lättsmord rund form (ungefär 2 liter) och täck med aluminiumfolie.
9. Grädda timbalen mitt i ugnen i vattenhad i 175°C ungefär 1 timme.
10. Ta bort folien och grädda ytterligare ungefär 15 minuter.
11. Låt timbalen stå kvar i formen en stund innan den stjälps upp.
12. Den är god att servera både varm och kall.
13. Rör ut lingonsylten med lite vatten och smaksätt med citronsaft. Servera såsen till.