0.8 kg | Fransyska |
2.4 dl | Köttbuljong |
0.4 tsk | Salt |
1.2 msk | Sherry |
0.8 krm | Svartpeppar |
0.8 tsk | Olja |
0.4 msk | Maizenaredning mörksås |
1.2 dl | Pimentofyllda oliver |
1. Putsa köttet. Späcka med oliver. Resterande oliver sparas till såsen.
2. Bind eventuellt upp steken till jämn form. Stick i en köttermometer.
3. Pensla köttet med olja och strö salt och grovmalen peppar över.
4. Lägg köttet i en lagom stor ugnssäker form och stek det enligt grundmetoden, i 175°C tills innertemperaturen är 60-70°C, eller 1-1.25 timme per kg, beroende på hur rosa köttet ska bli.
5. Ta ut och låt steken vila 20 minuter insvept i aluminiumfolie.
6. Späd eventuellt köttskyn med lite buljong.
7. Låt koka upp i en kastrull.
8. Smaksätt den med sherry och resten av oliverna, skivade eller hackade grovt.
9. Salta varsamt, eftersom oliverna är ganska salta.
10. Rör i maizenaredningen och låt koka 1 minut.
11. Skär köttet i tunna skivor och skjud det med olivskyn, kokt ris, nudlar eller potatis och en grönsallad.