480 g | Kalvnjure |
1.2 tsk | Salt |
2.4 st | Vitlöksklyfta |
0.8 tsk | Tabasco |
2.4 dl | Grädde |
1.2 krm | Svartpeppar |
0.8 dl | Konjak |
1.6 tsk | Citronsaft |
240 g | Svamp |
0.4 dl | Persilja hackad |
1. Förbered njuren som till Njursauté, se Njursauté.
2. Blanchera den eventuellt för mildare smak, lägg inälvorna i kallt vatten, koka upp och koka i ett par minuter, häll bort vattnet och spola inälvorna.
3. Snitta den på längden och skär bort talg och hinnor.
4. Skär därefter njuren i centimetertjocka skivor tvärs över och torka dem väl.
5. Ansa och skiva svampen.
6. Hetta upp en stekpanna eller gryta med matfett.
7. Stek först svampskivorna helt torra och till fin färg. Ta upp dem och håll dem varma.
8. Stek därefter njuren i ganska varm panna utan att den bränns. Stek i omgångar.
9. Njuren ska ha fin färg men vara rosa inuti.
10. Lägg tillbaka svampskivorna och pressa vitlök över, salta och peppra.
11. Dra pannan från värmen när njuren är varm.
12. Häll över konjaken och skaka så att spriten blandar sig med njure och svamp.
13. Tänd på och flambera tills alkoholen brunnit upp. Var försiktig med ansikte och hår och undvik köksfläkten.
14. Häll i grädden.
15. Låt njuren koka upp på nytt och koka någon minut så att grädden kokar in.
16. Smaka av såsen med en aning citronsaft och några stänk tabasco. Strö över persilja.
17. Servera ris, potatis eller pasta till.