2 st | Gul lök |
5 dl | Köttbuljong |
2 st | Morot |
2 dl | Portvin |
0.5 st | Rotselleri |
2 msk | Smör |
1 msk | Svartvinbärsgelé |
2 tsk | Salt |
1 st | Lagerblad |
1 tsk | Timjan |
2 kg | Rådjurssadel |
1. Putsa och förbered sadeln.
2. Ansa, skölj och skär morötter, lök och selleri i strimlor.
3. Värm en stor ugnssäker form eller långpanna med matfett i ugnen, 175 grader och lägg i lök i och rotsaker.
4. Bryn de lätt cirka 10 minuter.
5. Vänd de några gånger.
6. Strö på kryddor och gnid in sadeln med salt och peppar.
7. Lägg köttet på grönsakerna.
8. Stek en timme till 70 grader för rosa snittyta.
9. Häll portvin över sadeln efter 30 minuter och ös därefter steken 1-2 gånger med stekskyn.
10. Späd eventuellt med vatten och buljong om det ser torrt ut.
11. Ta ut och håll köttet varm under folie 15-20 minuter.
12. Sila och mät stekskyn och späd eventuellt med mer buljong upp till 5 dl.
13. Koka upp skyn.
14. Red av med maizenaredning.
15. Smaka av noga med vinbärsgelé, salt och lite peppar och mer portvin om det behövs.
16. Lossa köttet från benet.
17. Glöm inte de små filéer som eventuellt finns på benets baksida.
18. Skär köttet på snedden i vackra skivor.
19. Lägg gärna tillbaka dem på benet med filéskivorna gömda under, så att sadeln på nytt ser hel ut.
20. Garnera fatet med tillbehör och bjud såsen i en skål vid sidan om.