0.29 st | Gul lök |
0.57 st | Morot |
28.57 g | Rotselleri |
1.14 msk | Smör |
0.57 dl | Tranbär |
0.57 msk | Vetemjöl |
1.14 tsk | Salt |
1.14 st | Persiljestjälkar |
0.57 krm | Peppar |
1.14 dl | Grädde |
2.86 dl | Hönsbuljong |
2.86 st | Enbär |
1.14 kg | Tjäder |
2.29 dl | Hopkokt såssky |
1. Tina djupfryst fågel i kylskåp eller följ anvisningar på förpackningen.
2. Skölj och torka av med hushållspapper. Salta och peppra ut- och insida.
3. Krossa enbären och lägg i tjädern.
4. Värm marfettet i en stekgryta. Lägg i fågeln när fettet är lätt brynt med ena bröstlårsidan ner. Stek 8-10 minuter. Passa noga.
5. Vänd fågeln och bryn den andra bröst-lårsidan lika länge. Färgen ska vara ljust brun.
6. Lägg i ansad och tärnad lök, rotsaker och persilja.
7. Fortsätt att steka tills fågeln känns mör, ungefär 1 timme. Köttsaften ska vara klar utan rosa inslag.
8. Ta upp fågeln och rotfrukterna. Låt vila övertäckt med aluminiumfolie 15 minuter.
9. Koka upp skyresterna. Strö över vetemöl och rör om. Späd med buliong. Låt koka ungefär 5 minuter.
10. Sila, mät och häll såsskvn i en kastrull.
11. Tillsätt grädde och lätt krossade tranbär.
12. Koka ihop såsen. Smaka av med salt och peppar.
13. Skär upp fågeln. Garnera mcd varma tranbär och stekta trattkantareller.
14. Servera med kokt potatis eller och broccoli till. Bjud såsen till.