1 st | Citronskal |
1 tsk | Salt |
2 st | Lagerblad |
1 st | Citronsaft |
1 dl | Olja |
1 krm | Kajennpeppar |
3 dl | Stora vita bönor |
4 st | Citronmeliss |
1. Blötlägg bönorna i vatten 8-10 timmar.
2. Häll bort blötläggningsvattnet och lägg bönorna i en gryta.
3. Tillsätt vatten och salt och låt koka upp.
4. Skumma eventuellt och tillsätt lagerblad.
5. Låt bönorna sjuda under lock ca 45 minuter tills de mjuknat.
6. Blanda citronsaft och skal med oljan.
7. Tillsätt salt och kajennpeppar.
8. Låt bönorna rinna av och häll marinaden över de varma hönorna.
9. Låt stå kallt ca 1 timme.
10. Repa bladen från citronmelissen och strimla dem.
11. Vänd ner citronmelissen i bönorna och servera som tillbehör till lamm- eller fläskkött.