0.8 msk | Smör |
1.8 msk | Vetemjöl |
0.8 tsk | Salt |
1.2 dl | Grädde |
0.8 krm | Svartpeppar |
560 g | Nötkött benfritt |
2.8 dl | Steksky |
2 dl | Marinad |
0.8 st | Vinmarinad |
1. Mixa samman alla ingredienserna till marinaden.
2. Putsa köttet.
3. Lägg det trångt i ett kärl, plast, porslin eller rostfritt. Eller lägg köttet i dubbla plastpåsar.
4. Häll över marinaden så att den täcker väl.
5. Lägg på lock eller förslut plastpåsarna.
6. Låt köttet marinera 4-6 dygn i kylskåp.
7. Vänd eventuellt köttet några gånger.
8. Ta upp köttet och bind eventuellt upp det med bomullssnöre till en vacker stek. Torka det väl med hushållspapper
9. Hetta upp en stekgryta med smör och bryn köttet runtom.
10. Sätt i en köttermometer.
11. Späd med silad marinad, lite i taget, salta och peppra.
12. Bräsera köttet under lock ungefär 1.5 timme eller tills innertemperaturen är 70°C.
13. Ta upp och håll köttet varmt inlindat i aluminiumfolie ungefär 15 minuter.
14. Mät och sila skyn i en kastrull.
15. Koka upp och red av med vetemjöl utskakat i kallt vatten. Koka några minuter.
16. Tillsätt grädde och fortsätt koka tills såsen har önskad konsistens.
17. Smaka av såsen, eventuellt med mer marinad, salt och kryddor.
18. Bjud Surstek skuren i tunna skivor med kokt potatis, lätt kokta grönsaker och någon god chutney, t.ex. med äpple eller rabarber.