0.86 kg | Älgstek |
1.14 l | Vatten |
0.86 dl | Salt |
1.14 st | Lagerblad |
5.71 st | Svartpepparkorn |
5.71 st | Enbär |
1. Lägg köttet, som ska vara djupfryst, i en ugnssäker form.
2. Stek i ugn, 75°C, 10-12 timmar eller tills innertemperaturen är 65-75°C. Termometer kan stickas in i köttet efter ungefär 6 timmar.
3. Koka upp vatten, salt, krossade pepparkorn och enbär. Låt saltlaken svalna.
4. Lägg den något avsvalnade steken i en dubbel plastpåse. Häll på laken och tillslut påsen. Låt steken svalna helt i påsen. Det tar ungefär 5 timmar i kyl.
5. Servera köttet skuret i tunna skivor med potatisgratäng eller potatissallad. Enbären kan bytas mot 1-2 knippor färska örter t.ex. basilika och timjan.