Tjälknöl

Tjälknöl recept
0.86 kg Älgstek
1.14 l Vatten
0.86 dl Salt
1.14 st Lagerblad
5.71 st Svartpepparkorn
5.71 st Enbär

1. Lägg köttet, som ska vara djupfryst, i en ugnssäker form.
2. Stek i ugn, 75°C, 10-12 timmar eller tills innertemperaturen är 65-75°C. Termometer kan stickas in i köttet efter ungefär 6 timmar.
3. Koka upp vatten, salt, krossade pepparkorn och enbär. Låt saltlaken svalna.
4. Lägg den något avsvalnade steken i en dubbel plastpåse. Häll på laken och tillslut påsen. Låt steken svalna helt i påsen. Det tar ungefär 5 timmar i kyl.
5. Servera köttet skuret i tunna skivor med potatisgratäng eller potatissallad. Enbären kan bytas mot 1-2 knippor färska örter t.ex. basilika och timjan.


Kommenterar för receptet "Tjälknöl"





(kommer inte att synas)