1 st | Gul lök |
600 g | Rostbiff |
70 g | Salami |
1 msk | Smör |
2 msk | Vetemjöl |
1 tsk | Salt |
1 st | Vitlöksklyfta |
2 dl | Vitt vin |
2 dl | Grädde |
1 msk | Svartpeppar |
1 tsk | Timjan |
1 msk | Kinesisk soja |
1. Skär köttet i 1.5-2 centimeter stora tärningar. Lägg dem i en rymlig plastpåse.
2. Blanda peppar och pressad vitlök.
3. Lägg det i plastpåsen och skaka om så att kryddorna blandar sig väl med köttet.
4. Tryck gärna påsen mot hårt underlag så att pepparkornen fastnar i köttet.
5. Häll i vinet och knyt till påsen.
6. Lägg den på ett fat och ställ svalt i kylskåp.
7. Marinera köttet 2 dygn och vänd 2-3 gånger under tiden.
8. Ta fram och sila av marinaden. Spar den till såsen.
9. Bred ut köttet på hushållspapper. Torka med hushållspapper så att köttets yta blir torr.
10. Värm en stekpanna med lite smör.
11. Lägg i strimlad korv och skalad, skivad lök.
12. Fräs tills löken är ljust gul. Lägg korv och lök i en gryra och torka ur stekpannan.
13. Värm på nytt smör i stekpannan.
14. Bryn köttet i omgångar på medelhög värme tills det har fin färg. Lägg över i grvtan.
15. Häll av fettet och vispa ur pannan med marinad. Häll stekskyn i grytan.
16. Bräsera köttet under lock i vinskyn, eventuellt spädd med buljong och smaksatt med soja, örtkryddor och salt.
17. Bräsera ungefär 1 timme eller tills köttet känns mört.
18. Skaka samman vetemjöl och kallt vatten.
19. Red av skyn direkt i grytan under omrörning. Späd med grädde och koka ett par minuter.
20. Smaka av väl och bjud grytan het med kokt potatis, ostgratinerat potatismos eller pasta smaksatt med t.ex. parmesan eller grovriven svecia.
21. Servera gärna en tomat- eller grönsallad till.