100 g | Fläskfärs |
3 msk | Gul lök |
2 dl | Köttbuljong |
2 msk | Smör |
2 msk | Vetemjöl |
1 st | Ägg |
400 g | Älgfärs |
1 dl | Vatten |
1 tsk | Salt |
1 msk | Tomatpuré |
0.5 dl | Grädde |
1 krm | Svartpeppar |
6 st | Enbär |
1. Blanda i en bunke älgfärs, fläskfärs och ägg med salt, rå finhackad lök eller lätt brynt lök.
2. Krydda med peppar och stötta enbär och späd med vatten och lite grädde. Arbeta ihop färsen snabbt och ställ den åt sidan så att kryddorna får “utveckla sig” något.
3. Dela upp färsen och forma med fuktig hand och sked vackra biffar, 2-3 per person. Lägg dem på fuktig skärbräda eller smörgåspapper och “hacka” ut dem något.
4. Hetta upp en stekpanna med smör tills skummet börjar försvinna. Sänk värmen något och bryn biffarna i omgångar vackert ljusbruna. 2-3 minuter på varje sida.
5. Lägg eventuellt över i en gryta och håll dem varma. När alla biffar är stekta, häll på buljong och efterstek dem 5-6 minuter under lock.
6. Sila skyn i en kastrull. Tillsätt grädde, koka upp och red av med mjöl, utrört i kallt vatten.
7. Koka såsen några minuter. Smaka av med en aning tomatpuré, soja och, om det behövs, lite salt och peppar.
8. Lägg upp biffarna på fat och häll såsen över.
9. Servera dem med kokt eller stekt potatis, broccoli, brysselkål.