1.6 msk | Mesost |
1.2 kg | Renstek |
1.6 msk | Smör |
1.2 msk | Vetemjöl |
0.8 tsk | Salt |
3.2 dl | Grönsaksbuljong |
0.8 dl | Grädde |
0.8 krm | Svartpeppar |
0.8 msk | Konjak |
0.8 msk | Kinesisk soja |
0.4 tsk | Nejlikor krossade |
1.6 dl | Steksky med buljong |
1. Tina köttet långsamt i kylskåpet. Putsa och bind eventuellt upp det.
2. Gnid in steken med salt, peppar och malen nejlika.
3. Sätt i en köttermometer och lägg steken i en ugnssäker form eller långpanna. Hyvla kallt smör i tunna skivor och lägg dem ovanpå köttet.
4. Stek i ugn, 175°C, ungefär 1.5 timme tills termometern visar 70°C. Späd under stekningen med buljong och ös köttet några gånger så stekytan blir vacker.
5. Ta ut stcken och håll den varm under folie.
6. Sila och mät stekskvn. Tillsätt eventuellt mer buljong.
7. Häll den i en kastrull, koka upp och red av med vetemjöl utskakat i kallt vatten. Koka kraftigt ett par minuter.
8. Häll i grädden och koka till önskad konsistens. Smaka av såsen med riven mesost, som ger såsen en speciell viltkaraktär.
9. Smaksätt eventuellt med konjak och eventuellt lite mer salt och peppar.
10. Bjud med råstekt potatis, lätt kokta grönsaker och sås. Tranbär i någon form, gelé eller sylt, passar bra till. Djupfrysta och tinade naturella bär är trevligt som garnering. Djupfryst kött kan tillagas direkt, men beräkna då 0.5-1 timme längre tillagningstid. Sätt i körtermometern efter ungefär 1 timme i ugnen.