0.5 st | Gul lök |
0.5 st | Purjolök |
1 tsk | Salt |
4 st | Vitpepparkorn |
1.5 st | Persiljekvist |
3.5 dl | Vitt vin |
2 st | Nejlikor |
1 krm | Timjan torkad |
700 g | Skinka benfri |
1. Koka upp vin i en gryta som passar skinkan.
2. Putsa köttet och stick in en termometer i skinkan så att spetsen kommer mitt i den tjockaste delen.
3. Stick nejlikorna i löken.
4. Blanda i lök, kryddor, persilja, purjolök och salt i det kokande vinet.
5. Lägg skinkan i vinet. Låt alltsammans sjuda under lock. Vänd skinkan en gång under kokningen.
6. Tag grytan från värmen när innertemperaturen är 75°C, efter ungefär 1 timme.
7. Låt skinkan ligga ungefär 20 minuter i vinet för temperaturutjämning.
8. Skär skinkan i tunna skivor och servera med kokt potatis, rödkål eller surkål och äppelmos eventuellt kryddat med riven pepparrot.
9. Eller låt skinkan kallna i spadet. Skär den i skivor och servera med någon majonnässallad och grön blandad sallad eller varm potatis och en gräddfilssås.